Strava nejen pro vegany
Nejsme jedinou zemí, kde jsou stále klíčky brány jako zvláštní strava pro lidi, co se stravují jinak než běžným způsobem.
Klíčky získáváme především naklíčením luštěnin, obilovin, semínek zeleniny nebo olejnin. Tak lze o klíčcích hovořit jako o rostlinách v raném stádiu vývoje, o živých potravinách, které jsou zásobárnou vitamínů a minerálních látek. S klíčky si můžeme udělat jaro v kuchyni i během třeskuté zimy.
Klíčení se spustí tím, že semeno přijde do styku s vodou. V okamžiku, kdy semeno absorbuje určité množství vody, spustí se v něm procesy, které vedou ke schopnosti začít tvořit novou rostlinu. Dochází například k přeměně sacharidů, které jsou v semenech obsaženy ve formě škrobu, na jednoduché cukry, které lidský organismus lépe zpracuje. Díky těmto cukrům mají klíčky trochu nasládlou chuť. Spolu s dalšími procesy dojde k tomu, že mají nakonec nové výhonky nesrovnatelně vyšší obsah živin než samotné semeno. Jde hlavně o vitamíny B1, B6, B5, B2, B12, kyselinu listovou a vitamín A a E.
Výhonky jsou bohaté na chlorofyl. Ten nám v těle stimuluje krevní oběh, podporuje tvorbu červených krvinek, usnadňuje vstřebávání vitamínu A a napomáhá k dobrému trávení.
Vhodná semena na klíčky https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/ :
• fazole mají jemné a nasládlé klíčky
• vojtěška je bohatá na vitamíny C, D, E, K, B a chlorofyl
• klíčky slunečnice mají jemnou ořechovou chuť, jsou zdrojem vitamínů C a E a vápníků s fosforem
• klíčky čočky mají příjemnou chuť a jsou doslova proteinovou bombou, dodají nám železo a vitamíny z řady B
• hrách je bohatý na fytoestrogeny a vzdáleně připomíná chutí chřest
• klíčky ředkviček jsou plné chlorofylu a antioxidačních látek
• naklíčený ječmen je velice dobře stravitelný
• semínka hořčice mají klíčky s výrazně pikantní chutí a pomáhají nám snížit hladinu cukru v krvi
Naklíčit si můžete i semena lnu, mrkve, řeřichy, koriandru, konopí, fenyklu, pšenice, pohanky a dalších.